Standby for superledere

Superledere var engang noget, man kun stødte på i science-fiction historier. Nu ændrer de vores eldistribution grundlæggende.

Supraledare_500

Forestil dig, at du skal transportere kraften fra tre kernekraftværker i ét kabel. Det lyder umuligt, men det er faktisk det, Nexans’ kabel “Best Paths” gør – og det er kun 17 cm i diameter.

Hvordan er det muligt at pakke så meget kraft i et så kompakt kabel? Hemmeligheden er superledning, et fysisk fænomen, der kun opnås ved meget lave temperaturer. Superledende kabler er karakteriserede ved, at den elektriske modstand er nul, og det er derfor muligt at overføre enorme strømængder.

Nexans er globalt førende inden for teknikken bag højtemperatursuperledere*(HTS) til anvendelse i energinettet – og Best Paths er blot et eksempel. Vi kan tilbyde både HTS-kabler og HTS-fejlstrømsbegrænsere. Lad os tage et mere detaljeret kig på disse produkter.

HTS-kabler – en ny måde til distribution af el i byområder
Stamnetselskaber, og jernbaneoperatører har brug for en metode, der tilgodeser det stadig voksende behov for energi i byer og transportnet. Nexans HTS-kabler er udformede til at opfylde dette behov.

Øg kapaciteten med mellemspænding: med HTS-kabler stiger kapaciteten snarere end spændingen, hvilket mindsker behovet for konventionel HS-distribution.
Løs problemet med begrænset plads: vores HTS-kabler er meget kompakte, ideelle, når distributionskapaciteten skal øges og ledningsrettigheder er begrænsede i bykerner og langs jernbaner.

Reducer behovet for kapitalkrævende udstyr: HTS-kabler giver operatører mulighed for at levere kraft, hvor den er nødvendig uden at skulle installere flere transformatorer.
Eliminer overophedning og elektromagnetiske felter: trods den enorme mængde strøm, der transporteres, bliver HTS-kablerne ikke overophedede og danner ikke elektromagnetiske felter (EMF). Det perfekte alternativ til tunneler og andre følsomme miljøer.

Verdensførende innovation: i vores referencer indgår LIPA 138kV AC-kabelprojektet på Long Island, USA, og Ampacity, en 10kV AC-ledning i Essen, Tyskland – verdens længste superledende kabel, som nu har været i drift i seks år.

Fremtidssikring: tabsfri transmission af højspændt jævnstrøm (HVDC) over hundredvis af kilometer for at muliggøre bæredygtig elproduktion.

HTS-strømbegrænsere – lynhurtig beskyttelse
Nexans HTS-strømbegrænsere (SFCL) benytter princippet for superledning for at beskytte mod kortslutninger i nettet. Afbrydelserne bliver kortere end 2 millisekunder, det vil sige omkring 50 gange hurtigere, end du kan nå at blinke.

Da SFCL’er ikke kræver nulstilling, er de perfekte i vanskeligt tilgængelige miljøer og på afsides steder i distributions- og jernbanenet.

Både HTS-kabler og SFCL’er sælges i dag i mange forskellige AC- og DC-konfigurationer. Deres unikke egenskaber gør dem til et omkostningseffektivt alternativ til stadig flere applikationer.

* Med Høj i denne sammenhæng menes sammenlignet med det absolutte nulpunkt – den faktiske temperatur på lederen er minus 200 °C.