Nexans sætter verders første superledende fejlstrømbegrænser i drift i Tyskland for at beskytte den intern strømforsyning på et kraftværk

Energiselskabet Vattenfall tror, at pilotprojektet på brunkulsværket på Boxberg vil bidrage til at øge personalets og kraftværkets sikkerhed og samtidig mindske investeringsomkostningerne

Paris, den 6. november – Nexans, verdensleder inden for kabelindustrien har lige sat verdens første superledende fejlstrømsbegrænser (SFCL) i drift, som nogensinde er blevet installeret på et kraftværk. I dette pilotprojekt for Vattenfall Europe Generation AG vil SFCL-enheden fungere som en kortslutningsbeskyttelse for den interne mellemspænding, som anvendes til at drive kulmøller og kulknusere på Boxberg brunkulsværk i Sachsen, Tyskland.

På grund af den næsten omgående respons forhindrer SFCL-enhederne, at afbrydere og andre komponenter i elnettet bliver overbelastede ved kortslutninger med ødelæggende resultater til følge. Vattenfalls eksperter mener, at denne innovative teknik vil bidrage til betydelige fordele, når det handler om personalets sikkerhed og den generelle sikkerhed på kraftværket. Der for er de meget interesserede i at få praktisk er erfaring i SFCL i samarbejde med Nexans.

"Når der opstår en kortslutning, kan en SFCL-enhed begrænse strømmen så hurtigt og effektivt, at risiciene falder betydeligt," siger dr. Thomas Krüger, projektchef på Vattenfall. "Teknikken kan også bidrage til store besparelser, da man ikke behøver overdimensionere udstyret i transformatorstationerne på samme måde for at klare de mest ekstreme kortslutningsstrømme. Det er årsagen til, at kraftværkselskabet har interesseret sig for SFCL-teknikken, fordi den både forbedrer sikkerhed og reducerer de samlede investeringsomkostninger."siger dr. Joachim Bock, adm. direktør for Nexans SuperConductors. "For os er det af største vigtighed, at systemerne bliver indført uden statslige tilskud, hvilket også savner modstykke i verden."

 "Det er det andet komplette SFCL-system, Nexans har leveret, og det er første gang, at teknikken bliver anvendt i et kraftværk, hvilket er en stor udfordring ud fra et teknisk synspunkt, "

SFCL-enheden bliver afprøvet i en tilstand på 12 kV

Vattenfalls SFCL-enhed er baseret på Nexans HTS-teknik (High Temperature Superconductor), og er konstrueret til en mærkestrøm på 800 A. Den bliver udsat for daglige rutineafprøvninger i spændingsførende tilstand på den 12 kV-skinne, der giver strømforsyninger til hammermøllerne, som anvendes til knusning af kul.

Den SFCL-enhed, som er anvendt i Boxberg blev konstrueret og bygget af Nexans SuperConductors i henhold til specifikationer fra Vattenfall og Brandenburgs tekniske universitet i Cottbus (Tyskland), som udgør det videnskabelige grundlagt i projektet. Enheden kan begrænse en kortslutningsstrøm på 63 kA til mindre end 30 kA og til cirka 7 kA efter 10 millisekunder.

Relaterede Dokument

Din kontakt

Telefon +45 76 83 20 11
Fax +45 76 69 34 46

Om Nexans

Med energi som den primære drivkraft tilbyder Nexans, der er verdens førende inden for kablingsindustrien, en række omfattende kabel- og kabelsystemer. Gruppen spiller en vigtig rolle på den internationale scene, når det gælder infrastruktur, industri, byggeri og LAN. Nexans henvender sig til en lang række markedssegmenter, der spænder lige fra energi, transport og telenetværk til skibsbyggeri, olie og gas, kernekraft, automobilproduktion, elektronik og luftfart samt håndtering og automatisering. Nexans er repræsenteret i mere end 39 lande og har aktiviteter i hele verden. Virksomheden beskæftiger 22.400 medarbejdere og havde i 2008 en omsætning på 6,8 milliarder euro. Nexans er registreret på Euronext i Paris, afdeling A.